Challah – fletteloff til påske
Challah er en fletteloff jødene spiser før sabbaten. Denne varianten har mye egg i seg, noe som gjør at den passer godt til påske.
Skrevet av: Marit Røttingsnes Westlie
Antall: 1 stor loff
Fra start til ferdig loff: 3 timer
Aktiv tid: 40 minutter
Ingrediensliste
- 800 g hvetemel
- 1 ts salt
- 1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
- 150 g honning
- 5 egg, medium store
- 1 ½ dl vann
- 2 ss nøytral olje
- 1 egg til pensling
Challah er en jødisk fletteloff som er vanlig å spise når sabbaten starter på fredagskveldene. Det finnes et utall varianter av denne loffen, men felles for dem alle er at de er flettet som denne.
Denne versjonen har mye egg i seg, noe som gjør at den også passer veldig bra å bake i påsken, som jo er den tiden på året hvor vi spiser aller mest egg.
Slik gjør du:
Ha hvetemel, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen den også. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert vil bli helt innarbeidet i deigen.
Dersom honningen din er fast, varmer du den opp i mikrobølgeovn eller i vannbad før du har den over i bakebollen sammen med eggene, vannet og oljen.
Elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter til du får en glatt og jevn deig. Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.
Hvelv deigen over på et bakebord og kna den sammen en gang. Del deigen i 4 like store deler og rull dem ut til store boller. La dem hvile under et klede i 10–15 minutter. Rull så hver bolle ut til en pølse på ca. 50 cm. Gjør dem litt spisse i hver ende. Fest endene sammen i den ene siden og flett pølsene sammen. Fest endene godt sammen og legg dem litt under loffen. Legg loffen over på et bakepapirkledd stekebrett og dekk den med et bakeklede. La den etterheve i ca. 30 minutter.
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft. Pisk lett sammen egget og pensle loffen før du setter stekebrettet inn i stekeovnen. Stek loffen i ca. 25 minutter, til den er gyllenbrun og gjennomstekt.
La loffen avkjøles på en bakerist.
Oppskriften er fra Fru Timian og er hentet fra Agenda 3:16s matspalte «Sareptas krukke».