Mindre rus med matlaging

På Blå Kors gatenært Kristiansand lærer mennesker som har rus tett på livet å lage mat av kjendiskokk Trond Moi.
Tekst og foto Brita Skogly Kraglund / publisert i Agenda 3:16 nr 2, 2025
– Jeg har alltid vært god til å prioritere ved å gjøre ting som ikke tapper meg. Derfor har jeg prioritert, og vil fortsatt prioritere, matkurs for disse folkene, sier Trond Moi smilende.
En svært regntung og hustrig vinterdag har han tatt turen fra sin egen Hos Moi på brygga i Kristiansand, til Blåkors gatenært litt lenger opp i byen. Lokalet er fullt. Hit kan byens hjemløse og rusmisbrukere komme for å få seg kaffe, middag og varme i kroppen. Her treffer de også mange frivillige og ansatte som har tid til en prat eller en motivasjonssamtale.
Trond Moi har blitt kjent med mange av brukerne de to siste årene etter at han har holdt matkurs for omtrent 50 av dem. Han deler ut både smil og klemmer når han hilser dem ved navn. Men når han setter seg ned for å fortelle, er han svært opptatt av å fremsnakke makkeren sin på kurset, kokken Terje Litlelindås-Olsen (65). Han har selv hatt rusrelaterte utfordringer i mange år.