;

Frykt ikke, bare tro

Ben og Endre Iveland på rotur i Ooty, en naboby til Kotagiri sør i India. Ben mistet lillebror Endre i flyulykken ved Torghatten i 1988. Foto: Tobias Iveland

Ben Iveland lovet sin far å ikke fortelle offentlig om de vonde opplevelsene fra barndommen før faren var gått bort. Nå forteller misjonærbarnet Ben.

Tekst Kristin W. Malmin Foto Kristin W. Malmin og privat

I dag er Ben Iveland en stillferdig mann på 71 år. Opplevelsene fra internatskolen i India og Øst-Pakistan på 1960-tallet er fortsatt vanskelig for ham å snakke om, men Agenda 3:16 har fått tilsendt intervju­opptak som familie­vennen Hans-Henrik Sørensen gjorde med Ben i 2016. Planen var å utgi bok, men arbeidet ble utsatt, og i fjor døde plutselig Sørensen.

Vi møter Ben sammen med lillesøster Kari Iveland hjemme hos Kari i Oslo.
To stuebord er dekket med bilder og korrespondanse fra barndomsårene.
En rekke små sort-hvit-bilder viser glimt av et liv slik det var for familien Iveland på 1950- og 60-tallet i India og Øst-Pakistan, landet som i 1971 fikk navnet Bangladesh.

Søsknene Ben og Kari Iveland blar i brev fra barndommen som uventet dukket opp for noen år siden.

– Far var veldig god til å ta bilder, forteller Kari.

Hun er kjent som sanger og musiker. I 2002 kom filmen Vektløs, en dokumentar som viser hennes vei gjennom smerte og sykdom tidlig i 20-årene, samt sterke samtaler med misjonærforeldrene gjennom et år der moren blir alvorlig syk.

Nå er det storebror Ben sin tur til å fortelle. Han er noe redusert på grunn av sykdom og smerter, men det har ikke hindret ham i å ta en togtur fra Sarpsborg til Oslo for å bla i gamle brev. At brevene uventet dukket opp for noen år siden, ble et sjokk for søskenparet Iveland. Mer om det siden.

LES HELE HOVEDSAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!