Liten menighet satser i storbyen
Norkirken Kristiansand, som teller rundt 50 mennesker på gudstjenestene, ønsker å gjøre byen bedre. Høsten 2021 åpnet de Dreieskiva Kafé & Fritidshus midt i bykjernen.
Tekst og foto Anne Lise H. Valdez – publisert i Agenda 3:16 nr. 2/2023
Det er en litt grå og småsur vinterdag i sommerbyen Kristiansand. De små hvite trehusene i Posebyen ligger stille og venter på vår og nytt liv. I den nyoppussede kafeen Dreieskiva Kafé & Fritidshus sitter en gjeng pensjonister og drikker kaffe og spiser lunsj. Kafeen ligger i den trafikkerte Dronningensgate i bykjernen, bedre kjent som Kvadraturen. Lokalene ble åpnet for litt over ett år siden av Norkirken Kristiansand, som holder til i det ærverdige bedehuset som ligger rett ovenfor veien – et bygg som Norkirken har hatt i eie siden det ble bygd i 1893.
På Dreieskiva Kafe & Fritidshus er det kafétilbud på dagtid, og på ettermiddagen er det fritidstilbud for skolebarn fra 1. til 7. klasse. Et svært rom med bordtennis og andre type spill er tilgjengelig i samme lokalet, bak kafeen. Hjelp til lekser kan man også få.
Betydning for byen
Planene om å satse mer på utadrettet arbeid i byen, begynte under koronatiden.
– Vi hadde tenkt og bedt en del år om hvem vi kan bety noe for i byen vår, men fant ikke svar, forteller pastor Erik Albert i Norkirken Kristiansand. Menigheten teller rundt 100 medlemmer og består av mennesker i forskjellige aldersgrupper. På gudstjenestene er de mellom 40 og 50.
– En søndagskveld i oktober 2020 åpnet jeg Bibelen og ble så truffet av det jeg leste fra Jesaja 35. Der står det om at Gud vil «styrke de slappe hender», at «blinde skal se og døve skal høre.» Jeg vet at teologisk har dette en annen setting, men det var som om Gud sa; dette kan skje i Kvadraturen. Jeg delte det med menigheten og ga det fra meg. De tok imot det og responderte som den reneste bikuba. Det ble et engasjement, forteller Albert.
Vi hadde tenkt og bedt en del år om hvem vi kan bety noe for i byen vår.
Erik Albert
Nød blant fattige og rike
Kvadraturen i Kristiansand er en svært sammensatt bydel hva befolkningen angår. Bydelen kommer desidert dårligst ut på levekårsstatistikken for hele byen. Utenforskap, mange kommunale boliger, høy andel av innvandrere og stor ensomhet er stikkord for mange av de som bor her.
– Samtidig bygges det mange flotte leiligheter i 7 til 12 millionersklassen. Men om folk har råd til å betale for dem, betyr ikke det nødvendigvis at de er fornøyd med livet. Her er mye ensomhet, påpeker Erik Albert. Han går mye rundt i bydelen og sier den ofte ser død ut, både før og etter stengetid.
På ganske kort tid bestemte menighetens styre seg for å sette i gang et prosjekt med et mål om at de ønsker å bedre levevilkårene i bydelen. Ballen begynte å rulle.