Vil gjøre salmeboken tilgjengelig for alle
Som kantor savnet Solveig-Marie Oma salmebok og koralbok i punktskrift. Nå skal hun lede arbeidet med å gjøre Norsk salmebok tilgjengelig for alle med leseutfordringer.
Tekst Brita Skogly Kraglund Foto Sigmund Woie Aarhaug/KABB
Det er KABB, Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte som står bak prosjektet om å lage salmebok og koralbok i punktskrift.
– Saken er så viktig for meg. Etter å ha studert kirkemusikk i Tromsø uten salmebok, skjønner jeg hvor essensielt det er å ha den boka. Så det er en stor glede for meg å få jobbe med dette, sier 30-åringen.
Utenfor
Både som organist og vanlig kirkegjenger vet Oma hvor lett det er å føle seg utenfor.
– Når du kommer til kirken og ikke kan delta som de andre, er det utfordrende. Det handler om å få tekster på sitt språk og i sitt format.
Solveig-Marie og hennes familie tilhørte Misjonskirken i Trondheim. Der brukte de mye lovsang.
– Jeg lærer fort melodier, men er litt tregere når det gjelder tekster. Det går mye raskere hvis jeg har dem nedskrevet. Jeg lærte den sangen og musikken jeg hørte ofte, og jeg spilte etter hvert i lovsangsband. Da fikk jeg sangene på forhånd så jeg kunne skrive dem ned i punktskrift. Folk er positive, men man blir veldig sliten av å mase. Det er lett å føle seg utenfor.
Allerede som elleveåring kom orgelet inn i livet hennes. Skolegangen hennes inneholder – i tillegg til kantorstudier – både folkehøyskole og bibelskole med musikk.
Folk er positive, men man blir veldig sliten av å mase. Det er lett å føle seg utenfor.
Solveig-Marie Oma
Mange mennesker
Ifølge offentlig statistikk lever 240.000 medlemmer i norske, kristne trossamfunn med synstap. I tillegg har mange dysleksi.
– Hvem er i målgruppa for salmeboka?
– En stor gruppe mennesker som ikke kan bruke den vanlige salmeboka. Det gjelder alle som er svaksynte eller blinde, folk med dysleksi, de som sliter med layouten eller ikke klarer å holde boka. Kanskje man trenger salmene på skjerm? Bare de svaksynte er en stor gruppe. Mange av dem er eldre, og de er glad i salmeboka si. Så har vi mange av oss som er ansatte og frivillige i kirken. Jeg kaller oss mennesker med leseutfordringer. Det handler om stor nok skrift, punktskrift, noen mangler mulighet til å forberede seg til gudstjenester ved å lytte til lydopptak, eller ved at nummer på salmene som skal brukes legges ut på nett i forkant.