Ulike forventninger skaper datingtrøbbel
Tekst Birgit Nersten Lopacki Publisert 23.08.2021
Unge kristne dater gjerne, men strever med å finne en felles plattform. En grunn til det er at gutter og jenter har ulike forventninger.
– Jeg bruker aldri date-ordet. Da blir det fort en stor greie med en gang.
Bjarte Møllerup Boge er singel og en av tre unge kristne Agenda 3:16 har snakket med om dating. Alle bor for tiden i Trondheim.
– Jeg ber gjerne ei jente ut på date dersom jeg har lyst til å bli bedre kjent med henne, men vet at vi kanskje ikke møtes igjen, forteller Sondre Auestad.
Men heller ikke han kaller det en date, mest fordi han har tenkt at det er åpenbart.
– Etter hvert har jeg innsett at det er det ikke og har tenkt at jeg skulle begynne å si date for å gjøre det er tydelig for begge på forhånd.
Men han er da også redd for at det kan gi feil signaler som at jenta skal tro at han er superforelska, når han egentlig bare vil bli litt bedre kjent. Guttene mener de fort kan gå glipp av hele sjansen til å møte jenta ved å kalle det en date.
– De som ville sagt ja til en eksplisitt date, ville mest sannsynlig sagt ja til en kaffe. Og de som sier nei til en date, vil kanskje si ja til en kaffe. Så det er mindre sjans for avvisning ved å være litt mer diffus, sier Bjarte.
(…)
Mer enn vennskap
«En date er når to stykker møtes på tomannshånd, uavhengig om det var uttalt eller ikke at det var en interesse der.» Slik definerte Hans Christian Sugustad Kvåle dating da han forsket på det til masteroppgaven sin. Ideen fikk han etter samtaler med venner i ulike byer i Norge der alle, altså unge, kristne studenter – alle gutter, ble avvist etter samme oppskrift av jentene. Guttene inviterte på kaffe eller en tur for å bli bedre kjent med ei jente, men etter det tredje møtet vil ikke jenta lenger møtes på tomannshånd.
– Alle guttene synes dette var overraskende fordi de ikke opplevde datene så seriøst som jentene gjorde, forteller Kvåle.
Da han sjekket ut teorien med jenter han kjente i eget studentmiljø i Stavanger, bekreftet de at det stemte; tre dater var nok om de ikke opplevde en kjempeklaff.
Kvåle konsentrerte seg om dating blant kristne i oppgaven sin. Dating i andre miljøer var ikke like lett å definere.
– Man er ganske sårbar når man inviterer ut på date og sier med ord eller handling at man er interessert i å finne på noe sammen for å se om man kan bli et par. Risikoen for å bli avvist er kristne mye villigere til å ta enn andre, mener han.
Les hele saken i Agenda 3:16s papirutgave nr 5/2021. Får du ikke bladet kan du abonnere her.