;

Større åpenhet for kristen tro

Engasjerte samtalegrupper på Alpha i Storbritannia. Foto: alpha.org

Folks nysgjerrighet og åpenhet for kristen tro har vært merkbart større de siste årene, mener Alpha-gründeren Nicky Gumbel.

Tekst Per Arne Gjerdi, London

Historien om Alpha går tilbake til 1977, da Charles Marnham, kapellan i Holy Trinity Brompton i London, startet Alpha som et kurs for kirkens medlemmer om det grunnleggende i den kristne tro. Etter hvert ble det også åpent for andre interesserte, og tidlig på 80-tallet fikk Alpha det 10-ukers formatet som det har i dag. Men det var først etter at Nicky Gumbel overtok ansvaret for snart 30 år siden, at Alpha beveget seg utenfor London-menigheten og ble et internasjonalt fenomen. Gumbel oppdaget nemlig snart at det var mange mennesker uten kirketilhørighet som ønsket å utforske den kristne tro.

Folk utenfor kirken

Da Agenda 3:16 møtte den anglikanske presten og Alpha-lederen i London i januar, var det naturlig å starte der. Gumbel tok over driften av Alpha i oktober 1990, og på det andre kurset han var involvert i, i januar 1991, besto hele gruppen hans av folk som var blitt med som et resultat av menighetens carol service – engelske førjulsgudstjenester – noen uker tidligere.

– Ingen av dem var kirkegjengere, men omtrent alle fikk et møte med Jesus i løpet av kurset, og det forandret livet deres. Jeg forsto da at dette kurset kunne tilrettelegges for folk utenfor kirken.

– Vi hadde vår første Alpha-konferanse for katolikker i 1996, og vi har hatt et samarbeid med den katolske kirke siden da, med biskoper og kardinaler. Vi har fått enormt med støtte fra den katolske kirke. Mange katolske kirker over hele verden arrangerer Alpha-kurs.

Tallene for 2018 viser at mer enn 4500 katolske menigheter og organisasjoner verden over drev med Alpha-kurs, med over 265 000 deltakere.

(…)

– Alpha er blitt kritisert på alle tenkelige måter disse 30 årene, forteller Nicky Gumbel. – Men til folk som stiller spørsmål om Alpha, sier jeg: «Kom og Se!». Foto: Per Arne Gjerdi

Forandres hele tiden

– Tidene forandrer seg, så også det religiøse klima. Har det også forandret måten Alpha arbeider på?

– Kulturen har endret seg mye de siste 30 årene. Jeg var sammen med en Alpha-gruppe i går kveld. Det er det 89. kurset på rad jeg er med å arrangere, og det forandrer seg hele tiden. Det er litt som å se barna dine vokse opp. De ser helt like ut hver eneste dag, men blir i løpet av noen år temmelig forandret. Slik også med Alpha, sier Gumbel.

– Hvert kurs er det samme, men ser vi ti år tilbake, har Alpha forandret seg mye. Vi avslutter mye tidligere enn vi pleide, og samtalene er i forandring. Noe som ikke har forandret seg er gjennomsnittsalderen, som er 27. Flesteparten av gjestene på kursene våre er mellom 18 og 35 år. Det som heller ikke har forandret seg er at det er folksomt. Det kommer hundrevis av mennesker. Vi hadde en fantastisk smågruppe i går, og en fascinerende samtale om hvem Jesus er, med folk som kanskje aldri før har tenkt på hvem Jesus er. Det var god atmosfære, mye latter, og folk fikk utforske de virkelig store spørsmålene.

Åpenhet og hunger

Folks nygjerrighet og holdning til kristen tro er også markant forandret, konstaterer Gumbel.

– For om lag ti år siden var det veldig mange som var opptatt av Richard Dawkins og nyateismen. Folk siterte fra hans bok The God Delusion, og var veldig argumenterende. Ateismen var så å si svaret. Dette er nå fullstendig borte, sier Gumbel.

– Folk endte opp med at «det er ingen Gud, derfor heller ikke noe håp, livet har ingen mening, og det fins ikke noe slikt som kjærlighet … Fantastisk. Det hjelper meg ikke noe særlig …».

Gumbel smiler av sin egen ironi, og sier at han de siste fem årene ikke har møtt noen på Alpha-kurs med denne ateistiske holdningen.

– Nå er det mye mer åpenhet. Jeg tror det fins en stor åndelig hunger. Folk vil ikke nødvendigvis ha religion eller kristendom, men de ønsker en eller annen form for åndelighet. De vet at livet må være mer, sier Gumbel.

– For 30 år siden hadde folk mye mer bibelkunnskap. I dag vet de praktisk talt ingen ting. Men de er åpne.

(…)

Les resten av intervjuet med Gumbel og hele temasaken om Alpha i papirutgaven av Agenda 3:16 nr 4, 2020. Bestill abonnement her.